Gastblog: Laat het feest beginnen bij de ceremonie en kies voor een zelfstandig trouwambtenaar

Weer een lievelingsleverancier aan het woord! Deze keer zelfstandig trouwambtenaar Charlotte de Moel. Zij vertelt jullie in dit blog waarom wat haar betreft het feestje al begint bij de ceremonie!

Stel je eens voor dat je daar zit naast je aanstaande, in vol ornaat. Voor je neus een grote groep dierbaren die speciaal gekomen zijn om jullie “ja” te horen zeggen tegen jullie liefde voor elkaar. En stel je dan voor dat je gedachten stiekem afdwalen naar het volgende onderdeel. Dat je halsreikend uitziet naar de borrel, om dit saaie, stoffige, onpersoonlijke onderdeel van jullie dag zo snel mogelijk te kunnen vergeten. Waarom zou je daar in vredesnaam genoegen mee nemen als dat helemaal niet hoeft?!

Aangenaam. Mijn naam is Charlotte de Moel en ik ben zelfstandig trouwambtenaar & ceremonie spreker. Dit klinkt mogelijk als het begin van een pleidooi om mij persoonlijk in te huren, maar dat is het niet. Het is een pleidooi voor het stilstaan bij de essentie van jullie dag. Een pleidooi voor het bewustzijn over het feit dat de ceremonie het állerbelangrijkste moment is van die dag, omdat juist dát het moment is waarop je aandacht besteedt aan de reden om al jullie dierbaren bijeen te roepen.

De ceremonie

Gefeliciteerd! Wat een waanzinnig goed idee om jullie liefde te vieren, te gek! De voorbereidingen kunnen beginnen:

  • Locatie: check
  • Fotograaf: check
  • Taart: check
  • Diner: check
  • DJ: check
  • Drank: dubbel check

Ceremonie? Oh ja… pfff… nou die zitten we wel even uit.

Heel eerlijk: je mag van een gemeentelijke ambtenaar niet zoveel verwachten. Deze persoon heeft zo’n vijf uurtjes de tijd om jullie gehele ceremonie vorm te geven, inclusief alle voorbereidingen. Geloof me, dat is bijna niet te doen en je krijgt er geen drol voor betaald. Als BABS, verbonden aan de gemeente Utrecht, heb ik vele ceremonies mogen leiden en hoewel ik áltijd mijn best deed om er iets tofs van te maken, bedacht ik me iedere keer weer: dit kan zóveel beter en leuker… Had ik de tijd maar en werd ik maar fatsoenlijk betaald voor deze essentiële rol op dit essentiële moment…

Zelfstandig trouwambtenaar

Voor mij was dit de reden om als zelfstandig trouwambtenaar & ceremonie spreker aan de slag te gaan. Nu bepaal ik namelijk zelf hoeveel tijd ik besteed aan een ceremonie, wat ik daar precies voor doe en wat ik daar vervolgens voor vraag. Maar voor jullie heeft het ook voordelen.

Voor een liefdespaar geeft het veel rust en vertrouwen als je al ruim een jaar van tevoren kunt bepalen wie jullie gaat trouwen, in plaats van dat je zes tot vier weken voorafgaand een de ceremonie pas te horen krijgt wie je ambtenaar zal worden. Je kunt dan bewust kiezen voor een bepaalde stijl, je wensen kenbaar maken en kijken welke spreker daar vervolgens het beste bij past. Vaak is de voorbereiding in aanloop naar jullie ceremonie ook veel uitgebreider, wat enorm helpt bij de voorpret. Bovendien ben je verzekerd van een écht persoonlijk verhaal, op maat gemaakt voor jullie, met ruimte voor alles waar jullie zin in hebben. En dat is precies waar dit pleidooi over gaat. Over dat jullie durven kiezen voor wat júllie willen, net als dat je dat voor je locatie, fotograaf, diner, DJ en taart doet.

Charlotte als trouwambtenaar

Dan nu toch ook nog even een kort pleidooi voor mezelf, want het zou zonde zijn om die kans te laten liggen. Ik ben professioneel spreker met een achtergrond in het theater en de film. Dat betekent dat ik opgeleid ben om voor groepen te staan, een verhaal als vanzelfsprekend met een creatieve blik benader, en in staat ben om een goede balans te vinden tussen humor & ernst, romantiek & relativering.

Het interesseert me werkelijk waar helemaal niks of jullie de liefde vieren door officieel te trouwen, een partnerschap te laten registreren, een samenlevingscontract te tekenen of überhaupt geen zakelijke verbintenis aan te gaan. Het gaat erom dat jullie besloten hebben om een dag in het leven te roepen waarop jullie stilstaan bij het feit dat jullie ongelofelijk blij zijn met elkaar en hardop de intentie uitspreken om samen oud te worden. Prachtig. Het mooiste wat er is wat mij betreft.

Niet onbelangrijk: ik heb een hekel aan zoetsappigheid en kleur geen rode rozen rood. Ik vertel veel liever het eerlijke verhaal, vol details over wie jullie als individuen zijn en als stel (hier en daar wat aangedikt natuurlijk, omdat dat gewoon lekker is). Uiteraard doe ik dat op een liefdevolle manier, want tenslotte is dat wat we vieren: jullie liefde.

Neem vooral eens een kijkje op mijn website.

De Bakker & de Moel; twee trouwambtenaren

Daarnaast ben ik onlangs een samenwerking aangegaan met een collega, om de trouwwereld te veroveren met een compleet nieuwe manier van trouwen. Want, waarom zou je kiezen voor één BABS, als je er ook twéé kunt krijgen?! Na al het gedoe omtrent corona moet de ceremonie gewoon een giga dik feest worden en wij kunnen daar gegarandeerd voor zorgen. Als jullie zin hebben in een trouwspektakel vól humor en interactie met jullie gasten, dan zou ik beslist even kijken op www.debakkerendemoel.nl.

Even videobellen om vrijblijvend kennis te maken is natuurlijk altijd mogelijk.

Moraal van dit verhaal: Laat het feest niet pas beginnen bij de borrel, maar bij de ceremonie. Het is de investering meer dan waard en jullie hebben dit zélf in de hand! VIER DE LIEFDE, YES!

«