Trouwceremonie in 6 stappen

De trouwceremonie; hetgeen waar het allemaal om draait tijdens jullie bruiloft! Hét moment dat het ja-woord en de eerste kus als zijnde man en vrouw wordt gegeven. Maar hoe verloopt zo’n plechtigheid eigenlijk? Mijn eerste reactie is altijd: hoe jullie het willen! Want niets moet, maar alles kan en mag. Maar uiteraard zijn er een aantal facetten die toch altijd wel terugkomen en deze heb ik voor jullie op een rij gezet

1. De entree

De gasten zitten en de muziek (live of niet) wordt ingezet. Komt het bruidspaar hand in hand binnen? Of wordt de bruid weggeven door haar vader? In dit tweede geval dient de bruidegom al bij het “altaar” te staan en neemt zijn bruid als het ware over van de vader. Wanneer een bruid graag wordt weggegeven stel ik ook altijd de vraag of de man het dan ook leuk vindt om een eigen entree te maken. Een binnenkomt met eigen liedje en misschien zelfs worden weggegeven door moeders?

entree bruid tijdens trouwceremonie

2. Welkom

Na een spetterende binnenkomst van het bruidspaar vindt er altijd een welkom plaats door de ceremoniespreker. Dit is het moment waarin ook eventuele praktische zaken medegedeeld kunnen worden als zijde: gelieve geen gebruik maken van mobieltjes tijdens de ceremonie. Ook is dit het uitgelezen moment om naast het bruidspaar nog andere, speciale gasten te verwelkomen. Denk hierbij aan een woordje richting bijvoorbeeld ouders en/of getuigen.

3. Het liefdesverhaal

Dan begint het echt! De ceremoniespreker (trouwambtenaar van de gemeente, een BABS of ceremonieel spreker) vertelt het liefdesverhaal van het bruidspaar. Dit kan op een formele wijze, maar kan zeker ook op een luchtige en humoristische manier. Mijn advies is daarom altijd om goed stil te staan bij hetgeen jullie wens is en op basis daarvan een keuze te maken voor de spreker. Wat het ook wordt, het moet bij jullie passen!

4. De vows

Wat is er mooier dan ten overstaan van al jullie vrienden en familie uit te spreken aan elkaar waarom je voor de ander hebt gekozen? Deze geloften geven vaak een mooie en emotionele meerwaarde mee aan de ceremonie. Toch vinden sommige bruidsparen dit net wat te spannend en kiezen ervoor om de geloften op een ander moment, wanneer ze samen zijn, naar elkaar uit te spreken. Maar denk ook eens aan een alternatief? Je gelofte verwoorden in een mooi pianospel? Of een gedicht?

geloften trouwceremonie

5. Het ja-woord

Na de vele lieve woorden (ook eens gedacht aan de optie om nog anderen aan het woord te laten tijdens de ceremonie?) is dan het moment daar: het ja-woord dient te worden gegeven. Het bruidspaar wordt gevraagd te gaan staan en antwoord te geven op de officiële (of ceremoniële) vraag van de ceremoniespreker. En dan… nog even wachten met de kus, want de ringen worden gebracht. Vaak door iemand die jullie naast staat, maar je lieve hond kan natuurlijk ook. Zodra de ringen om elkaars ringvinger zijn geschoven is het dan ein-de-lijk tijd om elkaar te kussen!

6. Tekenen van de akte en afsluiting

Dan is het tijd voor wat papierwerk: het tekenen van de akte door de getuigen en het bruidspaar. Om te voorkomen dat dit moment ongemakkelijk wordt, adviseer ik altijd om wat muziek aan te zetten op de achtergrond (of live te spelen). Na het tekenen wordt iedereen bedankt en volgen er vaak instructies wat er van de gasten daarna wordt gevraagd. Hierna is het aan het bruidspaar om de ceremonie (onder begeleiding van muziek) te verlaten. Dit kan zonder extra toeters en bellen, maar kan natuurlijk ook via een haag van mensen/gooien van rijst/zwaaien met wedding wands etc.

akte tekenen trouwceremonie

Dan is de trouwceremonie alweer ten einde, maar niet getreurd. Na de ceremonie volgt er vaak champagne en taart en dit gaat er vast goed in na deze volle ceremonie met spannende momenten!

Uiteraard denk ik als weddingplanner graag mee met de juiste invulling van jullie ceremonie! Want elk bruidspaar en dus ook elke trouwceremonie is anders. Willen jullie meer informatie? Neem dan contact met mij op.

»«